TORSTAI, 10. ELOKUUTA 2017

Katja ja Markus kertovat: FysioCross auttoi eroon selkä- ja polvivaivoista

Kiireinen arki, ikää tulee ja kroppa rapistuu? – En anna periksi!

Katjan arki tehokasta ajankäyttöä

Katja on perheenäiti. Hän kuskaa aviomiehensä kanssa 10v poikaa jääkiekkoharrastukseen ja 13v tytärtä voimistelemaan keskimäärin 5 kertaa viikossa, kumpaistakin. Ainiin, kisojen ja pelien seuraamiset ja jännittämiset, kilpailumatkat ja talkoot tietysti tähän päälle. Arjen työt ja kodin askareet tietysti - Onko tässä yhtälössä mitään mahdollisuutta äidin pitää huolta omasta kunnostaan ja hyvinvoinnistaan?!

Ikää lisää - kolotuksia lisää?

Tuoko ikä väistämättä tullessaan kolotuksia ja kipuja? Katja oli huomannut arjessa kiireen lisäksi, muutamia kehon haasteita. Katjan harmiksi alkoi ilmetä epämääräistä polvi- ja alaselkävaivaa. Hän huomasi, että olkapäät ja kädet ovat selkeästi heikommat suhteessa alavartaloon. Työssään fysioterapeuttina Katja tekee töitä käsillään, mutta ainoa harrastus, lenkkeily, ei auta pitämään kunnossa yläkropan lihaskuntoa. Lihaskuntoa on treenattava, jotta toimintakyky ja terveys pysyvät yllä.

Päätös huolehtia itsestä ja omasta kunnosta paremmin

Katja päätti 15 vuoden tauon jälkeen aloittaa säännöllisen liikuntaharrastuksen. Hän ilmoittautui FysioCrossiin ja järjesti yhden viikkotunnin viikossa itselleen omaa aikaa. Hän ei aikonut antaa periksi sille, että iän myötä kroppa rapistuu. ”FysioCrossista sain hyvää treeniä muun liikkumisen tueksi (lenkit ja työpaikkaliikunta), hyvinvointi ja terveys tavoitteena. Pari vuotta käytännössä vain juoksin, tuntui, että siitä puuttui jotain. Nyt on terveempi ja tasapainoisempi olo.”

”Koska on koko ajan kiire, on kiva, että jumppa on lähellä ja säännöllinen. Luulin, että en pysty järjestämään säännöllistä aikaa viikkoon liikunnalle (en ole tehnyt sellaista varmaan 15 vuoteen!), mutta säännöllinen ajankohta onkin pakottanut järjestämään asiat niin, että oikeasti käyn treenissä. Lisäksi minulla on siellä aina paikka - menetin aikoinaan usein hermoni, kun kiireellä olin ehtimässä ketjusalin ryhmätunnille, kunnes perillä huomaan, ettei tunnilla olekaan tilaa. Tai varta vasten ensin piti hakea lippu tunnille, sitten tulit kotiin ja sitten taas uudestaan treenaan. Tämä on huomattavasti vaivattomampaa näin.”

Katjan huikeat onnistumiset

Nyt kahden kauden, noin vuoden fysioCross-harjoittelun jälkeen Katja on innoissaan: Parasta antia, mitä voi kuvitella: epämääräiset polvivaivat, polven lukkiutumiset ja kipuilut ovat mennyttä! ”Huomasin tuossa taannoin, että viime kesänä ja syksynä ikävästi vaivannut polvi ei vaivaakaan enää! Tajusin vain yhtäkkiä, että pystyn olemaan polvillani eikä se satu, polvi ei ole enää lukkiutunut. Luulen, että siellä on mahdollisesti jotain kierukkavaivaa, mutta lihaskunto ja liikkuvuus ovat auttaneet. Myös alaselkävaivaa on ollut välillä aiemmin, mutta olen saanut ne aiemminkin kuriin jumppaamalla. Nyt sitä vaivaa on ollut tosi vähän.”

”Uskon, että olen kehittynyt erityisesti keskivartalon tuen käytössä, vaikka luulin olevani siinä jo aiemminkin hyvä. Ehkä isoin ahaa-elämys vuoden aikana on ollut kyykyssä selän asento. Kuinka se luonnollinen notko saa oikeasti säilyä ja se jopa aluksi tuntui notkoselältä, vaikka ei sitä ole! Luulin että selän asentoni oli ollut hyvä, mutta nyt tiedän, että ei se ollut. Eli kun valmentaja katsoo liikkeitä ja uskaltaa ohjata, niin se on hyvä! Veikkaan, että kehonhallintani ja hahmotus omasta kehostani on työnikin puolesta keskiverto jumppaajaa parempaa. Silti olen kokenut tosi tärkeänä, että liikkeissä on ohjattu. Koska itse ei oikeasti aina tiedä, vaikka luulee tietävänsä.”

Terveys edellä kohti tavoitteita

FysioCross-treenit sopivat niille, jotka innostuvat kovista treeneistä, mutta eivät halua treenata terveyden kustannuksella. FysioCross-kurssilla jokainen treenaa oman taito- ja kuntotasonsa mukaan; ohjaaja antaa sopivat vaihtoehdot liikkeille. Valmentajan lisäksi ryhmähenki tsemppaa lähtemään treeniin, vaikka lähtiessä tuntisi vetämättömyyttä: Tunnin jälkeen on joka kerta kiitollinen olo ja hyvä mieli, että tulipa tehtyä!


 • SYYSKAUDEN FYSIOCROSS- JA KAHVAKUULA+NARU -VALMENNUSKURSSEILLE ENNAKKOHINTA 170e VOIMASSA VAIN 15.8.17 ASTI. TEE PÄÄTÖS NYT JA ILMOITTAUDU MUKAAN!

 • Lisätiedot:

  http://valmennuskaksikko.fi/tapahtumat.php


  Markuksen FysioCross-onnistumistarina

  Markus on käynyt FysioCrossissa nyt nelisen vuotta. Hän on harrastanut aktiivisesti liikuntaa nuorempana, mutta nyt perhe-elämä, 2 lasta ja vaimo, sekä työt sanelevat arjen rytmin ja omille harrastuksille jää vain vähän aikaa. Haastattelin Markusta ja kyselin mm. mitä hän tavoitteli alussa, kun tuli FysioCross kurssille ja mitä hän on saavuttanut. Tässä Markuksen tarina:

  1. Miten päädyit FysioCross-kurssille?

  Hyvä kaveri suositteli ja luotin hänen arvostelukykyynsä, koska hän on liikunnallinen ja tuntee minut. Lähdin mukaan, vaikken oikeastaan yhtään tiennyt minne lähdin.

  2.Kerro vähän taustastasi, millaiset liikuntatottumukset sinulla on ollut aiemmin ja nyt?

  Pelasin jääkiekkoa lukioikään asti. Opiskeluaikana pelasin salibandya ja kävin silloin tällöin salilla/lenkillä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana liikunta on jäänyt vähemmälle. Tällä hetkellä kävelylenkkiä kerta viikossa ja pyöräily/kävely töihin päivittäin (lyhyt matka). FysioCross siis ainut hikiliikunta tällä hetkellä.

  3.Millaiset tavoitteesi olivat lähtötilanteessa?

  Halusin parempaan kuntoon. Lisäksi toivoin saavani apua selkäongelmiini. Olin käynyt fysioterapiassa ja mm. työpisteen ergonomia oli katsottu ja korjattu, mikä auttoi hetkellisesti, mutta ei poistanut ongelmaa.

  4.Toteutuiko tavoitteesi?

  Tunnen itseni vahvemmaksi. Selkävaivani katosivat! En voisi olla tyytyväisempi! Vaikka olinkin käynyt kuntosalilla ja minulla oli myös saliohjelmia, en ollut saanut itsekseni tällaisia tuloksia. En ehkä kuitenkaan osannut tehdä kaikkia liikkeitä puhtaasti tai sitten liikkeet eivät olleet sellaisia, joista olisi tullut minulle vastaava hyöty.

  5.Mitä odotuksia sinulla oli kurssille?

  Minulla ei ollut suurempia odotuksia, koska en oikeastaan tiennyt mihin tuli lähdettyä. Odotukset siinä mielessä ylittyivät. Toki toivoin, että pääsisin hyvään kuntoon ja se mahdollisesti voisi auttaa selkävaivoihin.

  6.Toteutuiko odotuksesi? Kyllä ja ylittyivät!

  7.Miten olet edistynyt, onko tullut tuloksia?

  Aiemmin selkä saattoi mennä esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, kun kannoin pientä lastani autoon. Kantaessa tuntui naksahdus ja silloin aina tiesin, että muutama päivä menisi selkäkipuisena. Nyt tunnen kroppani vahvemmaksi ja pystyn nostelemaan taakkoja ja tiedän ja tunnen nyt, että selkäni kestää.

  8.Kauanko olet käynyt FysioCross-kurssilla? Olen käynyt nelisen vuotta.

 • SYYSKAUDEN FYSIOCROSS- JA KAHVAKUULA+NARU -VALMENNUSKURSSEILLE ENNAKKOHINTA 170e VOIMASSA VAIN 15.8.17 ASTI. TEE PÄÄTÖS NYT JA ILMOITTAUDU MUKAAN!

 • Lisätiedot:

  http://valmennuskaksikko.fi/tapahtumat.php

  Kirjoittaja: Eveliina Similä


  Blogi

  Ajankohtaista

  Ei tulevia tapahtumia

  Tiedot

  Eveliina Similä

  Y-tunnus: 1752855-7
  email: eveliina (piste) simila (a) valmennuskaksikko (piste) fi
  puh. 050 593 8383

  Sirpa Päivä

  Y-tunnus: 1136746-5
  email: sirpa (piste) paiva (a) valmennuskaksikko (piste) fi
  puh. 050 572 4489

  Liity postituslistalle

  Sähköposti